spectacle : Ah mon amour

Synopsis

Een normaal gezin. Of beter gezegd “volgens de norm”. Robin viert vandaag haar twaalfde verjaardag. Haar ouders, Xavier en Yvette, hebben al wat hun nog rest aan familie uitgenodigd voor het verjaardagsfeest: een panseksuele zus én LGBTQIA+ militante, een intellectuele en aan alcohol verslaafde oom, een conservatieve machobroer en een devote zus die botaniste is. Naarmate de avond vordert loopt alles helemaal anders dat wat Robins ouders voor ogen hadden. Iedereen houdt zich aan zijn stoel vast want niets zal ooit nog hetzelfde zijn. Er volgt een overvloed aan onthullingen waarbij alle maskers afvallen. Uiteindelijk zal elke familielid worden gedwongen om tot de kern van de zaak te komen.

De Stille Variaties », een caleidoscopische en gedocumenteerde voorstelling over intersekse en zelfbeschikking. Zacht als zijde en scherpzinnig, tender en gespierd, een zaak van ballen en eierstokken, vernietigt onze vooroordelen en gooit gevestigde ideeën om (maar niet alleen), bestrijdt stereotypes op gebied van seks (en niet alleen). De toneelspeelster geeft leven aan deze politiek banale en pathetisch grappige familie door een glimp op te vangen van degenen die verborgen zijn achter de schijn van normaliteit en om ons de stem te laten horen – waar of poëtisch- van degene die we te lang hebben doen zwijgen.

Nog steeds weinig of slecht bekend, betreft de kwestie van interseks 1,7% van de bevolking en haar onwetenheid veroorzaakt lijden en dicriminatie. Het theatergezelschap Ah mon Amour ! biedt u 75 ademloze minuten aan in een poging de ervaringen en beweringen van de betrokken mensen te begrijpen en de vaak nutteloze en onomkeerbare verminkingen en behandelingen die vandaag nog te vaak gebeuren, soms bij zeer jonge kinderen, aan de kaak te stellen.

 

Duur : 1u15

Publiek : vanaf 14 jaar

Deze voorstelling kan zowel voor alle publiek of voor jong publiek gespeeld worden.

Creatie partners : 

  

           

 

Interactieve tourkaart (in licht blauw) :


rolverdeling

Concept | Geneviève Voisin
Spel | Mira Helmer
Tekst | Isabelle Wéry, Francesco Mormino, Marie Luçon en Geneviève Voisin
Vertaling | Nele Vereecken
Regie | Marie Luçon en Geneviève Voisin
Met de kostbare hulp van | Carina Bonan en Sara Selma Dolores
Ervaringsdeskundigen | Londé Ngosso (Genres Pluriels)
Scenografie | Aurélie Deloche en Chloé Jacqmotte
Decor | Rudi Bovy, l’atelier Callahan, Daniel Voisin en Mecarudi
Kostums en rekwisieten | Bernadette Roderbourg
Muzikale creatie (geïnspireerd door de Goldberg Variaties) | Piotr Paluch
Muziek | Extracten van de Goldberg Variaties van JS Bach uitgevoerd door Glenn Gould
Lichtenschepping | Martin Delval
Techniek | Benoît Vanderyse en Nicolas Poels
Spreiding en communicatie | Ann-Catherine Collette
Boekhouding en administratie | Bernadette Roderbourg

Een productie van toneelgezelschap Ah mon Amour !

IN SAMENWERKING met Genres Pluriels

MET DE HULP VAN het Instituut en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Kansen, Service des Arts Forains, du Cirque et de la Rue en Service de la diffusion de la Fédération Wallonie-Bruxelles, van de Nationale Loterij en van Cultureel Centrum in Verviers.

MET DE STEUN VAN cultureel Centrum Archipel 19, cultureel Centrum Action-Sud (Viroinval), cultureel Centrum van Waremme (Passage 9), cultureel Centrum Escale du Nord (Anderlecht), Picardie Laïque, Théâtre des Rues (Cuesmes), Maisons de la Laïcité van Doornik en Bergen, Maison Arc-En-Ciel in Bergen, Centre d’Action Laïque van Provincie Luik en la Roseraie (Ukkel).
DANKZIJ Jean Coërs, Frédéric Brugeilles, Claudine Heinrichs, Sandra Vincent, Hélène Pirenne, alle intersekse mensen die de show voedde met hun kostbare getuigenissen, Intersexe Belgium en Mecarudi.


Teaser


In de pers

Interview op radio BRUZZ – Vrijdag 3/2/2023 – Bram Van De Velde
https://www.bruzz.be/videoreeks/vrijdag-3-februari-2023/video-theaterstuk-stille-variaties-wil-intersekse-bespreekbaar

THEATERSTUK « STILLE VARIATIES » WIL INTERSEKSE BESPREEKBAAR MAKEN
Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Het is geen aandoening, geen geaardheid, geen gender, het is een conditie. Je wordt ermee geboren. Het fenomeen is wijdverspreid onder de bevolking, maar erg miskend want zeer intiem.
Het stuk ‘Stille Variaties’ wil het gegeven bekender en vooral bespreekbaar maken. Wouter Vyvey werkte als intersekse persoon mee aan het schrijven van ‘Stille Variaties’. Het is een licht stuk dat het onderwerp belicht op een inventieve manier. Bram polst bij Wouter waarom het stuk gezien moet worden en waarom het ook voor scholen bedoeld is.
Het is dit weekend te zien in Le Cap in Anderlecht.


info voor professionals